Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε αυτεπάγγελτα και κατόπιν παραπόνου (22/16/7/2009) της Επιτρόπου  Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Λήδας Κουρσουμπά, δημοσίευμα της «Σημερινής», σε σχέση με δικαστική απόφαση, στο οποίο αποκαλύφθηκε η ταυτότητα ανήλικου παιδιού, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη μεταξύ της μητέρας και του συζύγου της,
Το δημοσίευμα, ημερομηνίας 16ης Ιουλίου, αφορούσε σε δικαστική διαδικασία, στην οποία δύο γιατροί του δημοσίου και δύο ιδιώτες γιατροί κατηγορούντο ότι, σε συνεργασία με μια γυναίκα απέκρυβαν για  έξι χρόνια από το σύζυγό της μητέρας στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν ότι δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας του παιδιού της.
Το δημοσίευμα ανέφερε, πέραν των στοιχείων των εμπλεκομένων στη δικαστική υπόθεση, το όνομα του παιδιού, το χρόνο γέννησής του και δεδομένα υγείας, γενεαλογικά δεδομένα και οικογενειακά δεδομένα.
Η κ. Κουρσουμπά ανέφερε στο παράπονό της, ότι η αποκάλυψη των δεδομένων αυτών παραβιάζει τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επίδειξης ευαισθησίας στην παρουσίαση πληροφοριών που είναι επιβλαβείς… κυρίως στα παιδιά, περί σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, περί αποφυγής ειδήσεων που αφορούν στην προσωπική κατάσταση ή ευημερία των παιδιών και σεβασμού των προνοιών της Διεθνούς Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί.
Ανέφερε επίσης ότι το δημοσίευμα αντιβαίνει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει αυξημένη ισχύ έναντι των εθνικών νόμων, καθώς και στον εθνικό νόμο περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η «Σημερινή» απολογήθηκε για την αποκάλυψη του ονόματος του παιδιού και την αναφορά σε προσωπικά και οικογενειακά δεδομένα και απέδωσε την ενέργειά της αυτή σε παραδρομή, στην προσπάθεια του δημοσιογράφου να ενημερώσει για μια ενδιαφέρουσα υπόθεση.
Η Επιτροπή διαπίστωσε την παραβίαση των προνοιών του κώδικα περί παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή, την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων και τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας παιδιού σε σχέση με την προσωπική του ευημερία και αποφάσισε ότι μετά την απολογία της εφημερίδας το θέμα θεωρείται λήξαν.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...