Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΑΡΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο
(21/21/7/2009) από το δημοτικό σύμβουλο Αγίου Δομετίου κ. Μιχάλη Κωνσταντινίδη για άρνηση δημοσίευσης κειμένου του από την εφημερίδα «Αγιος Δομέτιος», που εκδίδεται από το Δήμο Αγίου Δομετίου. (ανάλογο παράπονο εξετάστηκε το 2008, υπόθεση 4/2008).
Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε στο παράπονό του ότι η εφημερίδα «Αγιος Δομέτιος» αρνήθηκε να δημοσιεύσει απόψεις/εισηγήσεις του σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας (αναθεώρηση πολεοδομικών ζωνών), κατά παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης.
Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου απάντησε στο παράπονο επαναλαμβάνοντας προηγούμενες θέσεις του ότι η εφημερίδα «Αγιος Δομέτιος «κυκλοφορεί βάσει αποφάσεων και εντολών που προσδιορίζει το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο…με σκοπό την ενημέρωση και την επικοινωνία με τους Δημότες…γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ενημερωτικό Δελτίο του Συλλογικού Οργάνου και των Αποφάσεών του».
Οσον αφορά τη συγκεκριμένη άρνηση δημοσίευσης των απόψεων του κ. Κωνσταντινίδη, ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου ανέφερε ότι η επιστολή του αφορούσε «υποθέσεις εσωτερικού χειρισμού και ο ίδιος προσπαθεί να παρουσιασθεί ως ο εμπνευστή των διαφόρων έργων και προτάσεων, ενώ αυτά υλοποιούνται κατόπιν αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο».
Ο κ. Κωνσταντινίδης υπέδειξε ότι στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας, πριν από την υποβολή του παραπόνου του, πέντε άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι εκφράζουν απόψεις για διάφορα θέματα του Δήμου.
Από την εξέταση της εφημερίδας προκύπτει ότι στην έκδοση Απριλίου, 2005, Αρ. Φύλλου 43, δημοσιεύονται κείμενα που προέρχονται από δημοτικούς συμβούλους, οι οποίο αναφέρονται ως πρόεδροι διαφόρων επιτροπών, καθώς και δύο κείμενα του Δημάρχου Αγίου Δομετίου.
Τα στοιχεία είναι ανάλογα με εκείνα τα οποία είχαν οδηγήσει στην έκδοση απόφασης της Επιτροπής σε παράπονο που είχε υποβάλει ο κ. Κωνσταντινίδης το Μάιο του 2008.
 Η Επιτροπή, εξετάζοντας τα γεγονότα, διαπιστώνει ότι η εφημερίδα «Αγιος Δομέτιος» δημοσιεύει ειδήσεις, πληροφορίες και άρθρα από διάφορα άτομα για το Δήμο Αγίου Δομετίου, που ενδιαφέρουν τους κατοίκους του προαστίου. Η εφημερίδα εκδίδεται από το Δήμο Αγίου Δομετίου και αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου, δηλαδή των δημοτών και όχι του εκάστοτε Δημάρχου ή Δημοτικών Συμβούλων.
Κατά συνέπεια δεν αποτελεί ιδιοκτησία ή όργανο του εκάστοτε Δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβουλίου, για να παρέχουν ή να στερούν κατά το δοκούν το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και μάλιστα κατά παράβαση και της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η άρνηση δημοσίευσης κειμένων του κ. Κωνσταντινίδη, ενός Δημοτικού Συμβούλου, στην εφημερίδα του Δήμου Αγίου Δομετίου, συνιστά παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί ίσης μεταχείρισης και αποφυγής δυσμενών διακρίσεων και συνιστά στέρηση του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης.
Η Επιτροπή εξέφρασε την απαρέσκειά της για την επίμονη άρνηση άρσης της παραβίασης των προνοιών αυτών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και ιδιαίτερα για τη στέρηση του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης, το οποίο είναι κατοχυρωμένο τόσο από το Σύνταγμα όσο και από Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν αυξημένη τυπική ισχύ έναντι της εθνικής νομοθεσίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...