Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΘΕΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (20/1/7/2009) του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη, για αντιδεοντολογικό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου»,
Ειδικότερα, ο κ. Συλικιώτης παραπονέθηκε ότι στις 27/6/2009, ο «Φιλελεύθερος δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη που αναφερόταν στην κατακράτηση χρηματικού ποσού που πλήρωσε πολίτης για οριοθέτηση κτήματός του από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Μετά την πάροδο δύο ετών η οριοθέτηση έγινε, με υπόδειξη του Υπουργείου Εσωτερικών, από ιδιώτη χωρομέτρη, χωρίς όμως να του επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλε στο Κτηματολόγιο.
Η εφημερίδα δημοσίευσε την επιστολή κάτω από τον τίτλο «Όχι απάτη, αλλά φανερή κλεψιά» και ακριβώς κάτω από τον τίτλο τη φωτογραφία του Υπουργού Εσωτερικών, χωρίς καμιά λεζάντα ή επεξήγηση για το λόγο ή τη σκοπιμότητα της δημοσίευσης της φωτογραφίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στο παράπονό του ότι η εφημερίδα, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία του «ακριβώς κάτω από τη λέξη «κλεψιά», και χωρίς να αναφέρεται το όνομά του στο δημοσίευμα, «ουσιαστικά συσχετίζει τη φωτογραφία με την κλεψιά και υποβάλλει στον αναγνώστη ότι ο Υπουργός είναι κλέφτης».
Η εφημερίδα απάντησε ότι θεωρήθηκε από τον υπεύθυνο συντάκτη πως «το περιεχόμενο της επιστολής δικαιολογούσε να πλαισιωθεί με φωτογραφία του πολιτικού προϊσταμένου του Κτηματολογίου και γι’ αυτό δημοσίευσε τη φωτογραφία του υπουργού Εσωτερικών».
Περαιτέρω ανέφερε ότι «είναι συνήθης τακτική και απολύτως δεοντολογική…όταν υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν τμήματα υπουργείου να αναζητούνται ευθύνες και απαντήσεις από τους πολιτικούς προϊσταμένους…»
Η Επιτροπή μελέτησε τις εκατέρωθεν θέσεις και έλαβε υπόψη τη θέση της εφημερίδας ότι συνηθίζεται να δημοσιεύονται φωτογραφίες αρμοδίων υπουργών οσάκις ανακύπτουν κάποια θέματα, καθώς και ότι δεν υπήρχε πρόθεση συσχετισμού με την «κλεψιά».
Όμως θεωρεί ότι κάθε περίπτωση κρίνεται από τα δικά της δεδομένα λεπτομέρειες.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην προκειμένη περίπτωση η δημοσίευση της φωτογραφίας του κ. Συλικιώτη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη οποιασδήποτε πρόθεσης, ήταν παραπλανητική, γιατί παραπέμπει σε ευθύνη του εικονιζόμενου και μάλιστα για κλοπή, χωρίς πουθενά στο δημοσίευμα να εξηγείται ότι πρόκειται για τον πολιτικό προϊστάμενο του Κτηματολογίου και χωρίς να δίδεται οποιαδήποτε άλλη εξήγηση για το λόγο που η φωτογραφία δημοσιεύθηκε ένθετη στην επιστολή και κάτω ακριβώς από τη λέξη «κλεψιά».
Η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με γενικό παράπονο του Υπουργού ότι η εφημερίδα «επανειλημμένα προσπαθεί να μειώσει και να πλήξει το κύρος» του, «σχολιάζοντας δηλώσεις ή ενέργειες…με τρόπο διαστρεβλωτικό ή παραπλανητικό», δεδομένου ότι δεν παρατέθηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να διερευνηθούν.
Για το γενικό αυτό παράπονο, η εφημερίδα απάντησε ότι δημοσιεύει και επικριτικά σχόλια –πράγμα που είναι εντός των δικαιωμάτων της- και επαινετικά σχόλια για τον Υπουργό Εσωτερικών, ανάλογα με την περίπτωση.
Η Επιτροπή σημείωσε το γεγονός ότι η εφημερίδα, ανταποκρινόμενη στην υποχρέωση των ΜΜΕ να παρέχουν το δικαίωμα απάντησης, δημοσίευσε επιστολή του κ. Συλικιώτη για το θέμα της φωτογραφίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...