Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (19/22/6/2009) από τον κ. Τάσο Κωστέα ότι ο διευθυντής Ειδήσεων του ΡΙΚ Γιάννης Καρεκλάς, εισάγοντας την εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Τρίτου Προγράμματος στις 20 Ιουνίου, 2009, προέβη σε «απαράδεκτο ρατσιστικό χαρακτηρισμό για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες».
Ειδικότερα, παραπονέθηκε ότι ο κ. Καρακλάς, σε συνομιλία του με το βοηθό γενικό εισαγγελέα για το πόρισμα στην υπόθεση Αντώνη Προκοπίου Κίτα ανέφερε:
«Μήπως κύριε βοηθέ εισαγγελέα το μωρό  που γεννήθηκε (εννοώντας την έκδοση του πορίσματος) είναι ένα μωρό μογγολικό, ένα μωρό αλλήθωρο, ένα μωρό ελαττωματικό»;
Ο κ. Κωστέας παραπονέθηκε ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί «παραβιάζουν βάναυσα την αξιοπρέπεια και την οντότητα των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο σύνολό τους…»
Ο κ. Καρεκλάς, ανταποκρινόμενος σε παράκληση της Επιτροπής να παραθέσει τις απόψεις του, παρέπεμψε σε επιστολή του ημερομηνίας 28ης Ιουνίου, 2009, που δημοσιεύθηκε σε απάντηση επικριτικών σχολίων σε εφημερίδες.
Στην απάντησή του ο κ. Καρεκλάς απολογήθηκε για τις αναφορές του, αναγνωρίζοντας ότι «ήταν πράγματι ατυχής η φράση μου, η οποία έγινε εν τη ρύμη του λόγου» γεγονός το οποίο αντιλήφθηκε αμέσως, αλλά δεν μπόρεσε να επανορθώσει λόγω της τροπής που πήρε η συζήτηση.
Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ότι η φράση δεν εκφράζει το ήθος, ούτε του ΡΙΚ ούτε του ιδίου.
Απέρριψε το χαρακτηρισμό της ρατσιστικής προδιάθεσης αναφέροντας ότι ο ίδιος βιώνει το πρόβλημα στο σπίτι του.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι εν όψει της αναγνώρισης του λάθους από τον κ. Καρεκλά, των εξηγήσεών του και της δημόσιας απολογίας του, το θέμα θεωρείται λήξαν.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...