Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ Ή ΑΝΕΞΑΚΡΙΒΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΑ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ασχολήθηκε  με την περίπτωση δύο παιδιών που σκοτώθηκαν σε οδικό δυστύχημα στην Πάφο (υπόθεση 16/17/6/2009), την οποία έθεσε υπόψη της ο δημοσιογράφος Βάσος Βασιλείου.
Ειδικότερα, ο κ. Βασιλείου έθεσε το ερώτημα κατά πόσο είναι επιτρεπτό τα ΜΜΕ να στιγματίζουν δύο παιδιά 12 και 14 χρόνων που σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με μοτοποδήλατο, με αναφορές σε αόριστες πληροφορίες ότι το μοτοποδήλατο ήταν κλοπιμαίο.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι στις 28/6/2009 ορισμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετέδωσαν και στις 29/6/2009 μερικές εφημερίδες δημοσίευσαν ότι τα δύο παιδιά επέστρεφαν από πάρτι φίλου τους στην Πέγεια, επιβαίνοντας σε κλεμμένο μοτοποδήλατο, το οποίο συγκρούστηκε με διπλοκάμπινο όχημα.
Επίσης έκαμαν αναφορά στον τρόπο με τον οποίο νεαροί προμηθεύονται μοτοποδήλατα, αν και ανήλικοι, καθώς και στην ευθύνη των γονέων, γενικώς, να ασκούν επιτήρηση στα παιδιά τους.
Η Επιτροπή ενημερώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας πως από τις αστυνομικές εξετάσεις προέκυψε ότι:
1. Το μοτοποδήλατο του οποίου επέβαιναν τα δύο παιδιά είχε παραποιημένους αριθμούς μηχανής και δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί σε ποιον ανήκει και επομένως δεν είναι βέβαιο κατά πόσο ήταν κλοπιμαίο.
2. Δεύτερο μοτοποδήλατο που βρέθηκε στη σκηνή του δυστυχήματος  ήταν κλοπιμαίο.
3. Δεν έχει εξακριβωθεί πώς τα μοτοποδήλατα περιήλθαν στην κατοχή των παιδιών, με πιθανότερη την εκδοχή να κλάπηκαν από άλλους και τα παιδιά να τα αγόρασαν ή να τα δανείστηκαν από άλλους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά, η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση ότι οι αναφορές των ΜΜΕ σε κλοπιμαία μοτοποδήλατα ήταν ανακριβείς και έτειναν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για εμπλοκή των παιδιών σε κλοπή, ενώ στην πραγματικότητα ούτε η Αστυνομία γνωρίζει  την προέλευση των μοτοποδηλάτων.
Επίσης αποφάσισε ότι η αναφορά αυτή δημιουργεί πρόσθετο πόνο για τις οικογένειες των θυμάτων, πέραν του γεγονότος ότι σπιλώνει τη μνήμη δύο παιδιών κατά παράβαση των προνοιών του Κώδικα για αποφυγή διασυρμού και επίτασης του ανθρώπινου πόνου.
Η Επιτροπή σημείωσε ότι η προέλευση των μοτοποδηλάτων δεν είχε καμιά άμεση σχέση με το δυστύχημα. Τα ΜΜΕ που επέλεξαν να αναφερθούν στις πληροφορίες αυτές όφειλαν να το πράξουν με το σωστό τρόπο, δηλαδή να αναφέρουν ότι επρόκειτο για πληροφορίες που βρίσκονταν υπό αστυνομική διερεύνηση.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...