Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΑΡΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΕΥΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο
(12/14/6/2009) του σκηνοθέτη Εύη Γαβριηλίδη για άρνηση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» να δημοσιεύσει επιστολή του σε σχέση με θεατρική κριτική που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα.
Η επιστολή αποτελούσε απάντηση σε κριτική που είχε ασκήσει ο σκηνοθέτης Χρήστος Σιοπαχάς για τα θεατρικά και πολιτιστικά πράγματα, σε σειρά άρθρων του στην εφημερίδα, υπό μορφή επιστολών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε στο παράπονό του ότι τελικά έδωσε την επιστολή στη «Χαραυγή», που τη δημοσίευσε στις 14 Ιουνίου, 2009,  εξηγώντας ότι αναγκάστηκε να το κάμει γιατί ο «Φιλελεύθερος», ύστερα από μακρές συνεννοήσεις και διαβεβαιώσεις ότι η επιστολή του θα δημοσιευόταν, τελικά αρνήθηκε να τη δημοσιεύσει.
Στο παράπονό του ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι η αρχική επιστολή του εστάλη στο «Φιλελεύθερο» στις 18 Μαΐου, 2009, αλλά παρά τις πολυάριθμες διαβεβαιώσεις που του δόθηκαν ότι θα δημοσιευόταν, τελικά η εφημερίδα αρνήθηκε με το αιτιολογητικό ότι «ο υπεύθυνος της στήλης των Επιστολών πιστεύει ότι η επιστολή μιλά εναντίον του «Φιλελεύθερου» και έτσι δεν θα τη βάλει».
Ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι θεωρούσε την άρνηση δημοσίευσης της επιστολής του ως απαράδεκτη λογοκρισία.
Η επιστολή του κ. Γαβριηλίδη, απευθυνόμενη στον κ. Σιοπαχά, ανέφερε:
«Αν μου ανέθετε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ν’ απαντήσω στις ερωτήσεις σου, μια και ο ίδιος ασχολείται με άλλα σοβαρά προβλήματα, θα του αρνιόμουνα.
Δεν μπορώ να ασχολούμαι με εκείνους που αερίζονται στις εφημερίδες περί τα θεατρικά (τι τους ταΐζουν άραγε στις Κινηματογραφικές Σχολές στη Ρωσία;).
Μου κάνει δε θλιβερή εντύπωση που μια εφημερίδα η οποία θέλει να θεωρείται σοβαρή, όπως Ο Φιλελεύθερος αρέσκεται να ζει μ’ αυτές τις μυρωδιές…»

Ο «Φιλελεύθερος» απαντώντας στο παράπονο του κ. Γαβριηλίδη ανέφερε ότι θεώρησε την επιστολή «τουλάχιστον προσβλητική».
Περαιτέρω υποστήριξε δεν υπήρξε προσπάθεια στέρησης της ελευθερίας του λόγου, δεδομένου ότι πληροφόρησε τον κ. Γαβριηλίδη ότι «θα μπορούσε να συγγράψει και η εφημερίδα να δημοσιεύσει οτιδήποτε σχετικά με τα υπό αναφορά δημοσιεύματα ήθελε, επί της ουσίας όμως», χωρίς να προσβάλει ή να τείνει να βλάψει την υπόληψη οποιουδήποτε.
Ο κ. Γαβριηλίδης απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση ότι του προτάθηκε να αλλάξει το κείμενο της επιστολής του.
Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενώπιόν της δεδομένα, μεταξύ των οποίων και το μακρύ χρονικό διάστημα, ενός περίπου μηνός, των διαβουλεύσεων σχετικά με τη δημοσίευση της επιστολής ή όχι, δεν έχει πεισθεί ότι ζητήθηκε αλλαγή του κειμένου του κ. Γαβριηλίδη και άρνηση εκ μέρους του.
Η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσο ο κ. Γαβριηλίδης είχε δικαίωμα να ζητήσει να προβεί σε σχολιασμό των άρθρων του κ. Σιοπαχά.
Σημείωσε ότι η αρθρογραφία είχε διαχρονικότητα και αναφερόταν στο παρελθόν (περίοδος 1997 και προηγουμένως) και ότι ο κ. Γαβριηλίδης είχε διατελέσει Διευθυντής στο ΘΟΚ από το 1974 μέχρι το 1987 και κατά καιρούς σκηνοθετούσε έργα του (τελευταία φορά το 2008).
Κατά συνέπεια, αποδέχθηκε τη θέση του παραπονουμένου ότι ως άνθρωπος του Θεάτρου είχε κάθε δικαίωμα να σχολιάσει απόψεις που είχαν διατυπωθεί για το θέατρο και τους ανθρώπους του.
Επίσης η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσο στην επιστολή του υπήρχαν εκφράσεις που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν ή προσβολή προς την εφημερίδα. Προς το σκοπό αυτό έλαβε υπόψη το περιεχόμενο και εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην αρθρογραφία του κ. Σιοπαχά.
Τα άρθρα, συνολικά εννιά, αποτελούσαν κριτική για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, για το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς, ενίοτε με τη χρήση σκληρής γλώσσας και χαρακτηρισμών, όπως «για να τους βιάσει υποκριτικά το κάθε τσουτσέκι»… «εκπρόσωποι των κομμάτων κατοχής…του ΘΟΚ»… «χέρια, πόδια και οπίσθια σ’ ένα μπέρδεμα»… «η νοηματική δυσκοιλιότητα των διευθυντικών κειμένων»… «Ο Ημέτερος Θεατρικός Αττίλας, δημιούργημα ενός κομματικού βαθέως κράτους αλά τούρκα, ένα τσογλάνι στην υπηρεσία των κομματικών σουλτάνων, γιουσουφάκι και γενίτσαρος ταυτόχρονα… που διάγει με οθωμανικές συνήθειες»… «παραδίδονται ως σκεύη ηδονής στη βαρβατιά των ψευδοσκηνοθετών»… «κορίτσι μου…αυτοκαθάρου από τις βρώμικες χερούκλες που άγγιξαν υποκριτικά απάνω σου…»
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εφημερίδα δεν ενοχλήθηκε από τις φράσεις αυτές, που διάνθιζαν τα κείμενα του κ. Σοπαχά, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να είχε ενοχληθεί ούτε από τη φρασεολογία του κ. Γαβριηλίδη.
Ως προς τη θέση ότι ο κ. Γαβριηλίδης χρησιμοποίησε προσβλητικές ή επικριτικές εκφράσεις για την εφημερίδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι υπήρχε η δυνατότητα είτε αφαίρεσης των εκφράσεων αυτών, είτε σχολιασμού και απάντησης.
Η Επιτροπή επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι τα ΜΜΕ έχουν την ευχέρεια συντόμευσης ή αφαίρεσης τμημάτων επιστολών, οσάκις θεωρούν ότι περιέχουν επιλήψιμο περιεχόμενο.
Επίσης επισημαίνει ότι τα ΜΜΕ, τα οποία καθημερινώς ασκούν κριτική, υπόκεινται και τα ίδια σε κριτική και οφείλουν να την αποδέχονται και να δημοσιοποιούν κείμενα που τους ασκούν τέτοια κριτική.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω η Επιτροπή αποφάσισε ότι η μη δημοσίευση της επιστολής του κ. Γαβριηλίδη συνιστά  παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος απάντησης.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...